Gram naar ml
Ben jij nieuwsgierig hoe je van gram naar ml moet omrekenen? Of ben je bezig met een recept in de keuken, maar weet je niet hoeveel gram of milliliter je moet gebruiken? Berekenen.nl helpt je op weg!
Gram uitleg
De gram is een eenheid van massa en wordt in het Internationale Stelsel van Eenheden gedefinieerd als een duizendste van een kilogram. Het symbool voor gram is G.
De kilogram, niet de gram, is de basiseenheid van Internationale Stelsel van Eenheden, ondanks het voorvoegsel kilo voor kilogram. Dit is een uitzondering op de veelgebruikte regel binnen Internationale Stelsel van Eenheden. Omdat het voorvoegsel echter is gebaseerd op de eenheid gram, wordt een miljoenste van een kilogram een milligram genoemd, geen microkilogram.
De gram is echter de basiseenheid van het centimeter-gram-seconde-systeem (CGS-systeem).
Milliliter uitleg
Een milliliter (symbool mLof ml) is een volume-eenheid gedefinieerd als een duizendste van een liter.
De liter, en dus ook de milliliter, zijn geen officiële eenheid van de Internationale Stelsel van Eenheden, maar is in veel landen toegestaan voor gebruik bij het verpakken van vloeibare voedingsmiddelen.
De eenheid die gelijk is aan milliliter is de kubieke centimeter (cm3). Dit laatste wordt vaak afgekort tot cc, vooral als het gaat om de cilinderinhoud van de verbrandingsmotor.
Omrekenen gram naar ml
Om van gram naar milliliter te rekenen, deel je het gewicht door de dichtheid van het ingrediënt of materiaal. Gewicht in milliliter is dus gelijk aan het aantal grammen gedeeld door de dichtheid van het ingrediënt of materiaal.
Is 1g gelijk aan 1ml? Eén gram zuiver water is precies één milliliter. Dat wil zeggen, hun gewicht is voornamelijk water, en als u niet om hoge nauwkeurigheid geeft, kunt u dezelfde conversie gebruiken. Zo is 1 ml zeewater 1,02 gram en 1 ml melk 1,03 gram.
Internationale Stelsel van Eenheden
Het internationale systeem van eenheden, ook wel SI-systeem genoemd, is een internationaal standaard metrisch stelsel van eenheden voor het meten van afstand, massa, snelheid, temperatuur, enz. Het werd ingevoerd op 11 oktober 1960 en wordt beheerd door het Internationaal Bureau in Sèvres, Frankrijk. De Conférence Générale des Poids et Mesures (CGPM) beveelt SI aan als afkorting voor dit systeem van eenheden in alle talen.
SI heeft tot doel de internationale gegevensuitwisseling te vergemakkelijken. Oorspronkelijk hadden veel landen verschillende meetsystemen. Dit SI-systeem is de wettelijke norm van de Europese Unie. Alle eigenschappen en maten van producten die op de markt worden gebracht, moeten in dit systeem worden weergegeven. In het Verenigd Koninkrijk is het echter nog steeds toegestaan om andere eenheden te gebruiken voor massa en lengte, ondanks een grote campagne van de Britse regering om het metrieke stelsel in 1976 in te voeren. In Nederland is het gebruik van dit systeem in werk, handel en onderwijs vastgelegd in de IJkwet in 1978 (vervangen door de Metrologiewet in 2006). SI vormt een samenhangend geheel. Het is gebouwd rond een reeks basiseenheden die samen SI-afgeleide eenheden vormen. Door deze relatie wordt het gebruik van constanten bij het omrekenen van lengtes, breedtes, hoogtes etc. naar oppervlakten en gewichten zoveel mogelijk beperkt.